Artikel Pengetahuan

Beauty care articles

Setiap wanita mempunyai dua wajah, satu adalah di muka yang semua orang dapat lihat, dan “wajah” yang lain berada di tempat yang paling intim. Kedua-duanya memerlukan penjagaan kesihatan dan pemeliharaaan. Daripada majalah kesihatan ‘Health Times’ – “Apabila bercakap tentang penjagaan kulit, setiap wanita mempunyai rutin penjagaan kulit mereka sendiri, pelembap, pemutihan, anti-penuaan dan banyak lagi. Tetapi apabila berkaitan penjagaan bahagian sulit, tidak ramai orang tahu. Melindungi sistem dalaman wanita hendaklah seperti memberus gigi dan penjagaan kulit. Ia mesti menjadi kebiasaan yang perlu dilakukan setiap hari. Bahagian intim yang tidak dijaga dengan baik boleh membawa banyak kesukaran.

Bagaimana untuk menjaga? Anda boleh merujuk kepada cadangan berikut: –

1. Pembersihan.

Beri perhatian untuk membiasakan diri dengan kebersihan. Basuh tangan sebelum pergi ke tandas, sebelum menukar pakaian dalam yang bersih, beri perhatikan kepada pembersihan harian di bahagian intim, terutamanya semasa haid. Anda harus menggunakan air yang bersih untuk mencuci sisa kotoran pada kulit di bahagian intim untuk mencegah patogen. Ini boleh memasuki tubuh badan dan menyebabkan penyakit. JANGAN pancut atau pam air di dalam vagina dan sabun pencuci wanita  hanya boleh digunakan untuk membersihkan bahagian vulva (luar faraj) sahaja.

2. Latihan otot pinggul.

Jangan teragak-agak untuk melakukan senaman otot lantai pelvik. Di bawah keadaan normal, pembukaan faraj biasanya dalam keadaan tertutup, dinding depan dan belakang vagina adalah rapat, menjadikan vagina ketat, dengan itu menghalang pencerobohan dari patogen luar. Apabila wanita berusia, terutamanya selepas melahirkan anak, dinding faraj akan melonggar, jadi senaman lantai pelvik adalah harus.

Cara senaman wanita yang disyorkan: Senaman Kegel!

Kaedah: Kecutkan otot pelvik sambil ambil nafas. Kemudian rehatkan otot, hembus nafas dan ulangi beberapa kali. Teruskan kecutan selama 3 saat dan berehat selama 3 saat. Anda boleh melakukannya bila-bila masa, di mana sahaja. Kecut dan rehat otot lantai pelvik, berulang kali selama 10 minit, akan memberi kesan yang baik.

3. Jangan gunakan dadah

Apabila pengeluaran lendir dari faraj (keputihan) meningkat, ada yang merasakan keperluan untuk membeli suppositori (pepejal ubat yang dimasukkan ke dalam kemaluan wanita dan ditinggalkan lalu menjadi cair). Ini tidak perlu. Keputihan adalah pembuangan oleh faraj yang normal, dalam kitaran fisiologi tertentu, selepas haid, keputihan mungkin meningkat, tetapi ini bukan penyakit dan tidak perlu ditangani. Tidak digalakkan menggunakan suppositori. Sekiranya anda mengalami sebarang masalah, anda perlu berjumpa doktor dengan segera. Mengambil ubat-ubatan sendiri boleh merosakkan keseimbangan asid-alkali faraj dan keadaan mikro-biome faraj, serta lebih cenderung untuk menyebabkan penyakit.

4. Pemakaian seluar ketat

Untuk kelihatan lebih kurus, ada yang suka memakai seluar ketat. Untuk menggayakan bentuk badan yang cantik, wanita lebih suka memakai seluar ketat untuk kelihatan langsing. Seluar ketat dengan mudah boleh memburukkan keadaan sistem dalaman wanita dengan geseran, penggunaan jangka masa panjang akan memberikan tekanan kepada otot, ini tidak bagus untuk kesihatan wanita. Kurangkan memakai seluar jeans yang ketat dan seluar regangan yang ketat, terutamanya seluar dalam ‘thong’ dengan denim yang ketat. Gabungan dua seluar ini adalah “pembunuh” sistem dalaman wanita.

5. Pemeriksaan perubatan yang kerap

Di samping mengekalkan gaya hidup yang baik, wanita juga memerlukan pemeriksaan ginekologi. Adalah disyorkan supaya wanita berusia lebih dari 35 tahun diperiksa setahun sekali. Untuk mengesan penyakit awal. Ini bukan untuk mengatakan bahawa wanita muda boleh menganggap perkara ini ringan, dengan ketidakselesaan atau keadaan yang tidak normal, seperti gatal-gatal, sakit, dan sebagainya. Ketidakselesaan sedikit mungkin boleh menjadi amaran jangkitan saluran alat sulit. Anda perlu pergi ke hospital, cari pakar yang boleh mendiagnosis anda dan diberi rawatan dengan segera.

6. Penggunaan saintifik produk penjagaan kulit

Dengan peningkatan kualiti hidup rakyat, semakin ramai orang menyedari betapa pentingnya penjagaan rutin kesihatan dalaman. Wanita boleh mengekalkan kehidupan yang lebih sihat melalui rutin penjagaan kesihatan.

Pada masa kini, media maklumat telah berkembang, dan melalui beberapa pendidikan kesihatan asas, semua orang boleh mendapat manfaatnya, tetapi wanita perlu pertimbangkan lebih banyak perkara lagi. Dari haid ke kehamilan, melalui menopaus (dan segala-galanya sebelum, selepas, atau di antara masa ini), wanita perlu mengalami beberapa pengalaman yang unik. Pengalaman ini memberi impak besar kepada kesihatan fizikal dan mental mereka. Sebagai seorang wanita, rutin penjagaan dan memelihara waktu datang bulan sangat penting, mari kita mengetahui maklumat penjagaan semasa datang bulan.

Penjagaan fisiologi wanita

Fasa fisiologi yang biasa bagi wanita adalah haid, fasa subur, fasa tidak subur, dan sebagainya. Oleh itu, wanita mesti memahami pengetahuan fisiologi ini. Untuk memastikan kesihatan badan. Berikut adalah pengetahuan fisiologi mengenai haid wanita.

Semasa haid, darah menstruasi akan mengeluarkan banyak zat besi di dalam badan, dan zat besi boleh memberi nutrien yang mencukupi untuk ovum. Oleh itu, makan lebih banyak bayam semasa haid, makanan yang mempunyai zat besi yang tinggi seperti organ-organ dalaman haiwan boleh membuat ovum lebih sihat.

Latihan yang boleh dilakukan semasa haid:

  1. Dumb-bell, jika anda tidak mempunyai dumbbell di rumah, anda boleh menggunakan botol air mineral. Anda boleh melakukan beberapa latihan mengangkat dan mengangkat secara rata. Ia juga sangat baik bagi wanita untuk mengamalkan latihan biseps agar kelihatan lebih sihat.
  2. Selagi tubuh badan dapat bertahan, anda boleh membuat joging perlahan, beri perhatian kepada kelajuan supaya tidak terlalu cepat, dan tempohnya tidak boleh terlalu lama.
  3. Dengan yoga yang menenangkan dan santai atau senaman regangan untuk mengelakkan tekanan pada rongga perut, elakkan mengangkat kaki pada kedudukan yang lebih tinggi.

Nota berkenaan haid:

  1. Semasa haid tidak digalakkan untuk berenang, supaya tidak menyebabkan jangkitan kerana fungsi pembersihan vagina kurang.
  2. Jika anda mengalami dismenorea, menorrhagia atau gangguan haid, semasa haid, anda harus mengurangkan jumlah senaman, intensiti, dan tempoh senaman, atau terus tidak bersenam.
  3. Jangan melakukan urutan perut semasa haid.
  4. Semasa haid, anda harus mengelakkan rangsangan dari suhu yang sejuk dan panas yang melampau (contohnya mandi air sejuk dan sauna), terutamanya bahagian bawah perut tidak boleh sejuk, untuk mengelakkan dysmenorrhea atau jumlah darah haid yang abnormal.
  5. Kurangkan jumlah senaman dan intensiti untuk dua hari pertama haid. Juga, tempoh senaman tidak boleh terlalu lama.
  6. Latihan intensif terutamanya yang mempunyai getaran kuat adalah TIDAK boleh, seperti larian pecut, melompat (aerobik kuat) dan latihan angkat berat ekstrem boleh meningkatkan tekanan abdomen. Supaya tidak menyebabkan jumlah haid yang berlebihan atau menjejaskan kedudukan normal rahim.

Melalui pemahaman pengetahuan fisiologi haid ini, kami memberi tahu anda, aspek apa yang perlu diberi perhatian semasa haid, untuk membuat keadaan anda lebih sihat sewaktu haid.

Ramai wanita tidak tahu apa yang perlu dilakukan dan apa yang mereka hadapi ketika haid terlalu banyak atau terlalu sedikit, warna darah merah atau hitam. Ini boleh memberi isyarat tentang kesihatan dalaman! Jadi, apakah punca perubahan warna haid? Mari kita lihat.

1. Merah jambu

Jika haid anda berwarna merah jambu dan cair, mungkin gejala kehamilan awal atau boleh disebabkan oleh perubahan hormon. Menunjukkan bahawa anda mempunyai beberapa bahaya tersembunyi untuk diberi perhatian!  Semak jika anda sedang tidur lewat akhir-akhir ini. Dalam pandangan perubatan Cina, darah merah jambu dianggap sebagai kekurangan darah.

2. Merah

Haid yang berwarna merah menunjukkan bahawa endometrium anda terhakis pada kadar yang baik, dan rahim bersih selepas berakhirnya kitaran haid anda. Secara umumnya, ini adalah baik. Walau bagaimanapun, anda perlu memberi perhatian sama ada tarikh haid adalah lebih panjang daripada sebelum, jika ia melebihi dari bilangan hari biasa (sila bandingkan sendiri), akan lebih meyakinkan jika anda berjumpa doktor.

Merah gelap

Jika darah haid merah gelap dan mempunyai darah beku, anda tidak perlu kuatir, tetapi rahim anda kotor. Walau bagaimanapun, jika keadaan ini berterusan selama lebih dari 3 hari, mungkin ada fibroid rahim. Anda boleh melihat gejala fibroid rahim dari haid, jika bekuan darah merah gelap didapati berterusan selama beberapa hari, rawatan awal amatlah disyorkan.

Merah jingga

Sekiranya warna darah haid anda merah jingga, anda mesti berhati-hati dan beri perhatian khusus. Ia mungkin merupakan tanda awal jangkitan faraj, dan mungkin disertai dengan bau yang tidak menyenangkan. Sekiranya darah haid merah oren, adalah disyorkan untuk jumpa doktor dengan segera!

Coklat gelap

Coklat gelap, yang bermaksud bahawa darah haid telah terkumpul di dalam badan anda untuk masa yang lama. Ia tidak mengalir dengan lancar. Ini dikenali sebagai haid tidak teratur. Anda boleh mencari obstetrik dan ginekologi atau rawatan alternatif seperti perubatan Cina untuk mengawal peraturan badan semula.

Bagaimana untuk memilih tuala wanita yang betul

Tuala wanita adalah suatu kemestian untuk setiap wanita. Terutama semasa beberapa hari pertama haid. Cara memilih tuala wanita adalah patut diambil tahu.

Mari kita lihat tentang masalah bagaimana memilih tuala wanita.

Wanita yang mempunyai kulit sensitif paling terdedah kepada iritasi kulit semasa haid. Mengikut kaji selidik itu, 73% wanita merasakan kegatalan di kawasan intim semasa haid. Juga, kebanyakkan rasa pedih disebabkan oleh penggunaan tuala wanita yang tiada pengudaraan. Oleh itu, jika anda ingin selamat daripada rasa pedih dan iritasi, penting untuk memilih tuala wanita yang sesuai. Tuala wanita umumnya terdiri daripada lapisan permukaan, lapisan penyerap dan lapisan bawah. Sila ambil kira bahan-bahan dan fungsi tiga bahagian ini.

h

1.

Lapisan permukaan harus dipilih dari jaringan kering jenis mencorong. Lapisan permukaan kering boleh melindungi kulit daripada kelembapan; Reka bentuk mencorong adalah lebih baik daripada reka bentuk rata. Cecair yang diserap lapisan bawah tidak mudah tembus ke luar.

h

2.

Lapisan tengah adalah lebih baik telap dan mengandungi lapisan gel yang sangat efisien. Sebuah tuala wanita yang mengandungi lapisan gel yang sangat berkesan memerangkap cecair ke dalam gel, tidak akan ada osmosis balik walaupun selepas ditekan dan tiada rasa melekit di bahagian permukaan.

h

3.

Lapisan bawah diperbuat daripada bahan yang mempunyai pengudaraan, yang membolehkan molekul wap air lalu dengan lancar, dengan itu cepat mengeluarkan kelembapan. Membenarkan tuala wanira pantas dalam menghilangkan kelembapan badan, berkesan mengurangkan panas dan kelembapan antara tuala wanita dan badan. Anda akan kekal kering dan segar.

Juga perhatikan yang berikut:

Perhatikan tarikh pembuatan

Beri perhatian pada tarikh pembuatan, jangka hayat dan kilang pengeluar apabila membeli apa-apa. Elakkan membeli produk yang tidak berkualiti daripada pengeluar yang kurang dipercayai atau produk yang sudah tamat tempoh.

Nota mengenai jenis produk

Tuala wanita dibahagikan kepada 3 jenis: harian, malam, dan pantyliner (pelapik seluar dalam). Perhatikan yang mana yang hendak dibeli, tentu saja, pada hari-hari tertentu, kombinasi jenis pad ini boleh digunakan pada hari yang sama. Beberapa hari pertama, anda boleh menggunakan jenis harian dan malam, selepas itu, gunakan pantyliner. Perhatikan pemilihan jenama terkenal. Kebelakangan ini, isu keselamatan tuala wanita telah mendapat banyak perhatian, dan masalah penambahan ejen pendarfluor adalah sangat mengganggukan. Walaupun jenama terkenal tidak dapat melepaskan diri dari risiko palsu oleh “kilang kecil”, tetapi sekurang-kurangnya mereka masih mempunyai beberapa jaminan. Kita harus mengubah jenama secara kerap untuk meningkatkan faktor keselamatan ini. Beri perhatian kepada kuantiti darah haid. Tempoh haid secara amnya adalah 4 hingga 7 hari, dan sekurang-kurangnya 3-4 tuala wanita akan diganti setiap hari. Terutama dalam 2-3 hari pertama, pad akan ditukar dengan lebih kerap. Gunakan jenis harian pada siang hari, manakala gunakan jenis malam pada waktu malam. Selepas itu, gunakan pantyliner. Jadi anda mempunyai jumlah tuala wanita yang cukup untuk sepanjang haid. Lebih bagus untuk memilih yang tiada aroma. Lagipun, tiada aroma adalah yang terbaik.

Tuala wanita adalah “rakan” yang tidak dapat dipisahkan untuk wanita semasa haid, tetapi jika perkara dibawah and tidak endah, maka, "rakan yang baik" boleh menjadi "pembunuh" yang menyakitkan anda!

Perhatikan 5 perkara ini apabila menggunakan tuala wanita!

1) Berapa kerap anda menukar tuala wanita?

Semasa haid, rintangan wanita terhadap patogen luar berkurangan, bahagian intim adalah panas dan lembap. Sekiranya anda tidak menukar tuala wanita untuk masa yang lama, ia bukan hanya menyebabkan alat kelamin menjadi gatal. Ia juga boleh menyebabkan pertumbuhan bakteria dan menyebabkan vaginitis!

Cadangan: Tukar tuala wanita setiap 2-4 jam atau lebih kurang.

2) Adakah anda mencuci tangan sebelum menukar tuala wanita?

Semua orang dididik dari usia kecil: cuci tangan sebelum dan selepas makan, tetapi adakah anda mencuci tangan sebelum menukar tuala wanita?

Apabila menukar tuala wanita, tangan akan terkena dengan bahagian atas tuala wanita. Jika tangan anda tidak bersih, tuala wanita boleh dicemari dengan mudah. Adakah anda ingin menggunakan sekeping tuala wanita yang tercemar?

Cadangan: Lebih baik untuk mengelak, jadi basuh tangan sebelum menukar tuala wanita.

3) Di mana tuala wanita anda disimpan?

Untuk kemudahan penggunaan, ia adalah senang untuk meletakkan tuala wanita di bilik mandi. Walau bagaimanapun, tidak selamat untuk diletakkan ke dalam bilik mandi! Keadaan tandas yang tidak mempunyai cahaya matahari, lembap dan tiada pengudaraan sepanjang hari. Oleh itu, tuala wanita terdedah kepada kelembapan dan kulat apabila anda mula-mula membuka keseluruhan pakej sekaligus!

Cadangan: Apabila tuala wanita diletakkan di dalam bilik mandi, anda boleh membeli tuala wanita yang dipek secara berasingan dan tutup dengan rapat.

4) Fabrik manakah yang akan anda pilih?

Pada masa ini, fabrik yang paling biasa ialah permukaan kapas dan mesh (jaring halus), masing-masing dengan kelebihan dan kelemahannya sendiri. Kesan sementara permukaan mesh adalah baik. Sebagai keperluan harian yang bersentuhan dengan kulit (bahagian kulit yang sangat nipis dan sensitif), lapisan paling atas tuala wanita, iaitu permukaan mesh, mempunyai tanggungjawab utama untuk sentuhan. Permukaan mesh dibahagikan kepada dua jenis: 1) permukaan mesh kapas, yang diperbuat daripada fabrik bukan tenunan, yang lebih lembut dan kurang sensitif; 2) filem (lapisan nipis) berlubang, juga dikenali sebagai permukaan jejaring kering. Ia diperbuat daripada filem polyethylene dengan rongga kecil, yang lmemberi lebih sentuhan. Tidak kira sama ada permukaan itu mesh atau filem yang nipis, sepatutnya tidak ada aroma, bintik-bintik warna dan tiada corak berwarna.

Kain kapas adalah sangat longgar dan cecair menembusi lebih cepat. Permukaan mesh kering itu adalah bahan kalis air. Selepas cecair diserap ke lapisan bawah melalui lubang kecil, ia tidak mudah tembus ke luar, jadi kulit terasa kering. Permukaan kapas lebih mesra kulit dan tidak menyakitkan vulva (bahagian bibir luar faraj). Kesan penyerapan juga baik.

Cadangan: Pilih yang tepat untuk diri sendiri. Jika vulva anda lebih sensitif, pilih tuala wanita yang mesra-kulit untuk mengelakkan alergi. Selalunya, tidak mudah bocor ke sisi.

5) Adakah anda menggunakan tuala wanita dengan bau?

Wanita dengan haid umumnya mempunyai bau darah di sekeliling bahagian tubuh mereka, jika mempunyai penyakit ginekologi, bau akan menjadi lebih kuat. Oleh itu, ramai orang akan memilih tuala wanita dengan wangian dan aroma herba.

Tetapi ini bukanlah penawar untuk gejala itu. Tambahan wangian boleh menyebabkan alahan, ia boleh merosakan keseimbangan asid dan alkali di bahagian peribadi, yang menyebabkan dysbacteriosis dan menyebabkan keradangan. Tuala wanita yang sejuk boleh menyebabkan rahim sejuk!

Saranan: Pilih tuala wanita yang mesra alam, tanpa bahan tambahan, dan tidak akan menyebabkan kerengsaan pada kulit yang sensitif.